Monday, November 2, 2015

Resipi Cream Puff langkah demi langkah

Assalamualaikum

lama tak terblogging kan

jom masak

resipi asal ditulis oleh :

Salwa Salehan

100ml air
45g marjerin pelangi
Didihkan spt dlm gambar
Didih ganas ye..api besakn

65g tepung gandum
Bila dh didih ganas td... Masukkn tepung gandum (sy guna cap rose)
 

Bila dh masukkn tepung.Terus kecikkn api..kacau pelan2.

Kacau guna senduk kayu...

Sampai sebati smuanya...spt dlm gambar.pastikan tepung dh x mlekat d kuali dan nmpk kering... Baru la tutup api

Masukkan dlm bekas..

2 bji telur gread A
Masukkn sbji...mixer...bila dh bcampur telur td dgn tepung..masukkn lg sbji...mixer lg 
Smpai adunan jd mcm dodol... (Mixer masa tepung tgh pns)

Guna cup no2.. Nozel bintang.x pkai nozel pun xpe.. Masukkn Je dlm plastik piping.gunting hujung plastik.pancitkan dlm cup.

Celup jari d air..Tekan hujung tepung yg bertanduk td..spy tenggelam hujung tanduk itu..
Bakar pd suhu 200'c utk 15mnt ptama..
Bila doh dh naik gemok bulat comel..turunkn suhu kpd 180'c...dan teruskn pembakaran smpai warna bertukar coklat kperangan..
Jangka masa tu tpulang pd oven masing2 sbb suhu oven ni x sma. Yg pnting puff tu baka sampai garing..sbb kalau kurg masak..puff berisiko utk kempis..

Inilah hasilnya bila puff naik..

Utk inti creamnya...dr dulu smpai skarang...sy x pernah ubah resepi...dan cream ni sgt ssuai utk suhu sejuk atau suhu bilik..

500ml susu full cream ( tak kisah brand apa ) sy sll guna dutch lady..










No comments:

Post a Comment